Міністерство освіти і науки України
Управління освіти Чернівецької міської ради
Чернівецький військово-спортивний ліцей
58004, м.Чернівці, вул.Луковецька, 29
(0372) 52-24-71, (0372)-52-74-25
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Ювілей – це особливе святкування круглої дати якоїсь події, важливої дати.Загалом ювілеї заведено святкувати саме у людей, але навіть книги мають свої круглі дати. Звісно, не завжди є змога чітко визначити дату написання та публікації якогось літературного твору, але деякі дати є чітко відомими. Тож дуже корисно знати, які є книги-ювіляри на 2020 рік в Україні та ювілеї яких письменників святкуватимуться цього року.

 

книги-ювіляри

ЮВІЛЕЇ ЯКИХ ПИСЬМЕННИКІВ СВЯТКУВАТИМУТЬСЯ ЦЬОГО РОКУ?

Любителі літературних творів шанують не лише ювілеї тих чи інших книг, а й не забувають про їх авторів. Багато хто з українських, а також всесвітньовідомих авторів святкував би свою круглу дату цього року. Тож для початку варто визначити, які українські письменники-ювіляри та іноземні творці будуть вшановуватися цього року. Перелік ювілеїв письменників, літературознавців та поетів виглядає наступним чином:

  1. 450 років з дня народження Памво Беринди – відомого українського лексикографа, мовознавця, який залишив по собі великий літературний доробок та неабияк вплинув на розвиток національної літератури.
  2. 175 років з моменту народження Олени Косач – тітки Лесі Українки. Вона також велика письменницьку діяльність, є авторкою низки гумористичних та історичних віршів, декількох поем.
  3. 125 років з дня народження Максима Рильського – дуже відомого українського та радянського поета, перекладача та мовознавця. Рильський за роки свого життя випустив чимало збірок поезій та перекладів, а його твори вивчаються у школах й досі.
  4. Згадуючи про ювілеї письменників і поетів у 2020 році, треба не забувати, що також святкуватиметься ціле століття моменту народження Григорія Тютюнника – письменника, прозаїка та поета, який працював над відродженням національної словесності.
  5. Також у 2020 році відзначатиметься 160 років з дня народження відомого російського письменника Антона Чехова, який є одним з найвідоміших драматургів світу. Його твори перекладені більш ніж на сто мов та є популярними в усьому світі.
  6. 130 років з дня появи на світ Бориса Пастернака. Ця людина за свою діяльність була удостоєна Нобелівської премії у галузі літератури, але Пастернак був змушений відмовитися від неї через цькування з боку радянського уряду.
  7. У 2020 році відзначатиметься 215 років з дня народження Ганса Андерсена – всесвітньовідомого данського прозаїка та поета, який відомий своїми дитячими творами. Саме в день народження письменника у всьому світі святкується Міжнародний день дитячої книги.
  8. 120 років з моменту появи на світ Антуана де Сент-Екзюпері – французького письменника, поета, який був удостоєний титулу віконта. Письменник мав численні нагороди, а його твори вивчаються в начальних закладах усього світу.

ЛІТЕРАТУРНИЙ КАЛЕНДАР

У світі існує дуже багато різних календарів. Деякі з них присвячені фазам Місяця, інші використовуються для висадки рослинок, треті будуть корисними для риболовлі, тощо. Цікаво те, що існує навіть літературний календар, який створюється багатьма відомими виданнями. Усім, хто хоче не забувати про ювілеї письменників, відомих книг, віршів, літературних доробків та збірок, варто придбати собі літературний календар.Це своєрідний календар, у якому міститься уся важлива для галузі літератури інформація.Також календар міститься інформацію про різні літературні вечори, їх дати, тощо. Загалом він буде корисний для тих, хто полюбляє літературу та часто читає різні книжки. Саме цей календар може допомогти відкрити щось нове для себе у галузі літератури.

КНИГИ-ЮВІЛЯРИ 2020 РОКУ

Тепер варто загадати про відомі у всьому світі твори та українські книги-ювіляри 2020 року. Перелік таких книг, збірників та творчих доробків дуже великий. Ось деякі з відомих книг, які святкуватимуть свій черговий ювілей цього року:

  1. 425 років з моменту публікації всесвітньовідомої трагедії Шекспіра «Ромео та Джульетта», що розповідає про любов молодого хлопця та дівчини з двох ворожих веронських родів.
  2. 235 років з дати публікації книги «Пригоди барона Мюнхаузена», написаної письменником Еріхом Распе.
  3. Цілих два століття тому була опублікована відома поема «Руслан та Людмила», яку написав Олександр Пушкін.
  4. Також 185 років тому було опубліковано ще один твір Олександра Пушкіна, а саме повість «Єгипетські ночі».
  5. 2020 рік буде дуже важливим для прихильників української літератури, а саме для любителів творчості Тараса Шевченка, оскільки його збірників віршів «Кобзар» виповнюється цілих 180 років.
  6. Цілих 170 років тому вперше було опубліковано роман «Життя Девіда Копперфільда, розказане ним самим», написаний Чарльзом Діккенсом.
  7. 155 років тому вперше видавництвами було опубліковано роман «Вершник без голови», який було написано Томасом Рідом.
  8. А ще 150 років тому Жуль Верн опублікував один з найвідоміших творів сучасності – роман «20000 ллє під водою».
  9. 140 тому світ вперше побачив роман Федора Достоєвського, який називається «Брати Карамазови».
  10. Якихось 130 років тому було опубліковано відомий твір, який наразі вивчається у старших класах – «Портрет Доріана Грея», написаний Оскаром Уайльдом.
  11. 65 років тому був опублікований відомий та дуже популярний роман «Лоліта», який написав Володимир Набоков.
  12. 55 років тому Микола Носов опублікував дуже популярну дитячу книгу, яка називається «Незнайко на Місяці».

план бібліотекаря

Насправді це далеко не всі книги-ювіляри 2020 року. Їх набагато більше ніж здається на перший погляд.Усього налічується понад сто прекрасних творів, які будуть ювілярами цього року. Дізнатися більше про повний список таких книг, про їх авторів та інші різні цікаві речі, пов’язані з цими творами можна у спеціальному літературному календарі та в мережі Інтернет.

2019 рік

Зарубіжна література

   - Почесне 100-річчя відзначатиме твір Едгара Райса Берроуза «Пригоди Тарзана в джунглях» (1919 рік).

 - 90 років святкуватиме книга того ж автора «Тарзан в надрах землі», видана в 1929 році.

 - Твір Джорджа Оруелла «1984» у 2019 році святкуватиме своє 70-річчя. Твір «1984» займає 8 місце серед 200 кращих книг за версією BBC, а в 2017 році став бестселером у США.

-  5 років у 2019 р. відзначатиме легендарний твір Дж. Р. Р. Толкіна «Володар кілець» (видана у 1954 році).

- 60-ту річницю відзначатиме книга-ювіляр Станіслава Лема «Едем», написана в 1959 році. Це науково-фантастичний роман, який описує життя землян у незвичних соціальних умовах.

- У 2019 році 5-я річниця виповниться зовсім молодому фантастичного роману американського письменника Енді Уіра «Марсіанин».

Вітчизняна література

- Своє 150-річчя в 2019 році відзначає відомий у всьому світі класичний роман Ф. М. Достоєвського «Ідіот» (закінчення написання – 1869 рік).

- 120 років виповнюється твору вітчизняного письменника А. П. Чехова «Дама з собачкою» (дата публікації – 1899 рік).

- 95-ту річницю відзначатиме оповідання Булгакова «Ханський вогонь», вперше виданий в 1924 році.

- 90 років виповнюється книзі А. Бєляєва «кінець світу», що вийшла в 1929 році.

-  55 років минає з дня першої публікації одного з найкращих романів вітчизняного письменника-фантаста         І. А. Єфремова «Лезо бритви» (1964р.).

- Своє 10-річчя відзначає книга-ювіляр у жанрі фентезі письменника Олександра Бушкова «Ненавмисний король» (написана у 2009 р.)