Міністерство освіти і науки України
Управління освіти Чернівецької міської ради
Чернівецький військово-спортивний ліцей
58004, м.Чернівці, вул.Луковецька, 29
(0372) 52-24-71, (0372)-52-74-25
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Випускників та педагогів завжди хвилює питання якісної підготовки до НМТ. НМТ складатиметься з 60 запитань трьох предметів – українська мова, математика та історія України.

Тож пропонуємо Вам перелік 7 корисних ресурсів для підготовки до НМТ:

1. Сайт УЦОЯО
На ньому є вся актуальна та офіційна інформація щодо термінів та процедури НМТ, а також програми підготовки та приклади завдань.

2. EdEra – студія онлайн-освіти. На цій платформі ви знайдете безкоштовні онлайн-курси з підготовки до НМТ.

3. Платформа відкритих онлайн-курсів Prometheus – перший та найбільший проект безкоштовної освіти для всіх та кожного в Україні.

4. iLearn  – безкоштовна платформа з навчальними онлайн-курсами, тестами та вебінарами для всіх, хто бажає навчатися та успішно скласти НМТ.

5.Блог освітньої студії Educator. В блозі викладачі курсів підготовки до НМТ діляться досвідом, порадами та корисними посиланнями.

6. Ресурс ВСТУП.ІНФО стане в нагоді для ознайомлення з прохідними балами минулих років на різні спеціальності.

7. Osvita.ua – це портал, на якому зібрані всі тести НМТ згруповані за роками.

2024

Сьогодні під час пресзаходу було представлено модель вступної кампанії на бакалаврські програми у 2024 році. 

Цей рік буде вже третім роком, коли Україна через повномасштабне вторгнення росії не зможе провести повноцінне зовнішнє незалежне оцінювання для вступу на бакалаврські програми. З огляду на це до відповідних законодавчих актів буде внесено зміни, а також видано спеціальний Закон України, який визначить порядок проведення оцінювання вступників. Як зазначив Сергій Бабак, голова Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій, зараз відповідний законопроєкт уже перебуває на етапі реєстрації у Верховній Раді.  

Вступні випробування на бакалаврські програми до закладів вищої освіти України буде проведено у форматі національного мультипредметного тесту  (НМТ) на комп’ютерній основі. В умовах війни НМТ — це найбільш оптимальний варіант проведення вступних іспитів задля забезпечення рівних умов для всіх вступників, незалежно від місця їхнього перебування.

У межах НМТ кожен учасник буде виконувати завдання із 4-х навчальних предметів, три з яких є обов’язковими (українська мова, математика та історія України), а один — на вибір із переліку (українська література, іноземна мова (англійська, німецька, французька, іспанська), біологія, хімія, фізика, географія). Предмет за вибором вступник зазначатиме під час реєстрації для участі в НМТ. 

Новацією 2024 року є розширення переліку обов’язкових предметів НМТ історією України. Це, безперечно, важливий державницький крок, адже глибоке розуміння історії свого народу, засноване на здатності критично аналізувати історичні події, установлювати причинно-наслідкові зв’язки й визначати тенденції й закономірності, є запорукою стійкості до історичних маніпуляцій і фейків, основою для формування національної свідомості та самоідентифікації. 

«Ми хочемо, щоб учасники тестування були якомога краще обізнаними в питаннях історії України, знали, які передумови цієї страшної війни, як сталося, що нині ми перебуваємо в цій точці відносин з росією. Проте не включатимемо в програму тестування весь історичний період. На НМТ перевірятимуть знання лише за період від ХVI століття дотепер», — прокоментувала Тетяна Вакуленко, директорка Українського центру оцінювання якості освіти.

Модель проведення передбачає, що чотири предметних тести учасник виконуватиме в один день: два предметних тести кожен по одній годині до перерви та два предметних тести кожен по годині — після перерви. Це насправді може бути важко. Але кращого варіанта в нинішніх складних безпекових умовах немає. Адже тільки цей передбачає одноразовий прихід вступника до пункту тестування. А це, зокрема, дуже важить для тих, хто змушений буде їхати до якогось іншого населеного пункту для участі в НМТ. Безпека та рівні умови – наш пріоритет. 

Як і минулого року, передбачено проведення двох сесій НМТ: основної та додаткової. У додатковій сесії тестування зможуть узяти участь ті вступники, які з поважних причин не пройшли тестування під час основної сесії. 

Тестування відбуватиметься в спеціально обладнаних комп’ютерних аудиторіях закладів освіти – тимчасових екзаменаційних центрах (ТЕЦ), створених у населених пунктах як в Україні, так і за її межами. 

 

NMT-2024-724x1024