Міністерство освіти і науки України
Управління освіти Чернівецької міської ради
Чернівецький військово-спортивний ліцей-інтернат
58004, м.Чернівці, вул.Луковецька, 29, тел.(0372) 52-24-71

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

IMG-cc5446d72bb36a2e5849fb3c3bd75eb2-V16 травня ліцеїсти 9-А та 10-А класів відвідали сироварню «Добрі ґазди», що розташована у с. Михайлівка, Глибоцького району. Наш візит до Михайлівської сироварні дав змогу на власні очі переконатися в завзятості та наполегливості працівників.

IMG 20190516 171029Екскурсія виробництвом, яку проводив головний технолог сироварні, розпочалась із короткої історії створення.

Все розпочалось з вагомої перемоги Глибоцької селищної ради на конкурсі, організованому Програмою розвитку ООН і Австрійською Агенцією Розвитку та отримання гранту на облаштування приміщення сироварні та придбання необхідного обладнання. Був створений сільськогосподарський кооператив “Добрі Ґазди” і проект почав втілюватися в життя.

IMG-0c0f31c4f13cb4b20c2ff432c4a6a3f7-VНа підприємстві виготовляють сири за голландською, австрійською та італійською технологіями.

Збір свіжого ранішнього та вечірнього молока відбувається щоранку та щовечора. Молоко приймають від членів кооперативу, худоба яких пройшла ветеринарний і санітарний контроль. Після ретельної перевірки якості молока проводиться оплата. Сироварня приймає 150 – 200 літрів молока в день, і процес варіння сиру відбувається кожні два дні.

IMG-82afba655618cb984ba58dab64c5379d-VВпевнившись, що молоко відповідає визначеним нормам, його ретельно проціджують і переливають у відповідний контейнер для пастеризації. Згодом відбувається сам процес сироваріння і після його завершення отриману головку сиру поміщають під прес, щоб стекла зайва рідина.

Сир має визрівати щонайменше 44 дні. Причому чим довше він зрітиме, то дорожче буде. З 500 літрів молока на добу виходитиме 50 кг сиру.

IMG-23263adaf78331f40e4c706d56f747d0-VНевеличкі кілограмові сирні головки викладають рядами у камері визрівання. Тут знаходиться ванна з соляним розчином, в якій вимочують сир, перш ніж покласти його на полицю. Температура повітря та вологість кімнати знаходяться піIMG-3232c22afdac09809b9ac13bf38ceb1b-Vд постійним контролем (вологість не повинна перевищувати 85%). Визрівання сиру триває один-два місяці. Сирні круги покривають п’ятьма шарами харчового латексу і зверху надписують дату виготовлення.

На полицях камери визрівання вже є декілька різних видів сирів (голландський, австрійський, буковинський, сир з спеціями). Кожні два дні сироварня варить буковинську рікотту (традиційний італійський сир з сироватки).

Найбільше ліцеїстам сподобалась заключна частина екскурсії - дегустація.